Energie A+

In Europa wordt tussen de 10% en 20% van alle elektrisch verbruik in industriële en commerciële applicaties verbruikt door ventilatoren in HVAC systemen. Energiebesparende maatregelen in dergelijke systemen bestaan uit het upgraden van het luchtbehandelingssysteem of het installeren van een hoog-efficiënte frequentie gestuurde ventilator.

In deze context is het relatief eenvoudig en effectief om significante kostbesparingen te realiseren met de hoogkwalitatieve en energie-efficiënte PROFILAN luchtfilters. Uiteraard is het steeds een evenwicht zoeken tussen de bovenvermelde oplossingen om tot de ideale situatie te komen.

Om eindgebruikers het gemakkelijker te maken om energie-efficiënte luchtfilters te selecteren heeft de Europese Comité van Luchtbehandeling en Koelinstallatie Producenten (EUROVENT) een Europese energie-efficiëntie classificatie ontwikkeld welke is gepubliceerd in een document EUROVENT 4/21.

http://www.eurovent-certification.com/fic_bdd/en/1422285848_2014-10_RS_4C001-2015_FIL.pdf

Vaststellen van de energie-efficiëntie klasse

In de laboratorium methode voor het testen van luchtfilters in de Europese Standaard EN779:2012 worden beide filtratie-efficiëntie en verschildruk in functie van de stofopnamecapaciteit gemeten aan 3400m³/h in een testbank. Van het gemiddelde van de verschildrukken genomen over de loop van de stofopname kan een representatieve energie consumptie niveau berekend worden.

Op basis van deze gegevens is het dan mogelijk om in een laboratorium de energieprestatie van een luchtfilter te simuleren voor een periode van (6000 werkuren = 250 dagen). Deze representatieve energiewaarde wordt vervolgens gebruikt voor een classificatie van luchtfilters in energie-efficiëntie klassen.

In de pdf hiernaast vindt u de verschillende klassen die in voege zijn sinds januari 2015. Testrapporten met energielabels van voor deze datum zijn dus verouderd en kunnen in een lagere klasse liggen.

Het energieverbruik wordt berekend aan de hand van de volgende vergelijking:

E(kWh) = q × Δp × t / η × 1000<:p>

Hierbij is:

  • q = debiet (m3/s)
  • Δp = drukval (Pa)
  • t = bedrijfstijd (uur)
  • η = ventilatorrendement

Uit de vergelijking blijkt dat filters met een groot filteroppervlak het meest energiezuinig zullen presteren. Ook geldt doorgaans dat producten met een hoge stofopnamecapaciteit het beste presteren. Een zakkenfilter zal daardoor bijvoorbeeld altijd beter presteren dan een paneelfilter.

Onze compactfilters komen uit deze testen als beste filters uit. Dit omwille van het grote filteroppervlak.